Connect with us

Educatie

Proiect de lege privind acordarea ”Voucherelor de lectură”, depus la Camera Deputaţilor

Published

on

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi propune, printr-un proiect legislativ depus vineri la Camera Deputaţilor, instituirea şi reglementarea modalităţii de acordare a ”Voucherelor de lectură” – bilete de valoare acordate lunar elevilor din învăţământul preuniversitar destinate achiziţiei de carte, potrivit unui comunicat.

„Am depus vineri, la Camera Deputaţilor, un proiect legislativ privind instituirea şi reglementarea modalităţii de acordare a „Voucherelor de lectură” – bilete de valoare acordate lunar elevilor din învăţământul preuniversitar destinate achiziţiei de carte. Utilizând aceste tichete, elevii români vor putea achiziţiona cărţi atât din librării, cât şi din magazinele on-line”, precizează Ovidiu Raeţchi.

El arată că voucherul de lectură este, în esenţă, „un instrument cu dublă utilitate – de educaţie financiară, cu potenţialul de a redirecţiona interesul copiilor spre o sursă fundamentală de cultură, şi economică, stimulând vânzările de carte şi revitalizând piaţa de carte din România care, în prezent, se află într-o situaţie critică”.

„România se regăseşte în stânjenitoarea poziţie de codaşă a Europei în privinţa pieţei de carte, o consecinţă naturală a unui obicei regretabil – 93,5% din cetăţenii români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Acest dezinteres structural faţă de lectură are drept repercusiune nu numai emergenţa fenomenului de analfabetism funcţional la scară largă, ci şi restrângerea numărului de profesionişti care activează în domeniul cultural, numai 1,6% din totalul angajaţilor din România. Totodată, această situaţie creează un dezavantaj major pentru tinerii care urmează să îşi înceapă cariera, în noua economie a cunoaşterii”, afirmă Raeţchi.

El subliniază că problemele cu care se confruntă piaţa de carte din România au fost exacerbate considerabil de măsurile de urgenţă adoptate în contextul pandemiei COVID-19, conducând până la închiderea librăriilor.

„În această perioadă, piaţa de carte din România părea să se îndrepte spre un colaps – o scădere de peste 80% a vânzărilor. Perspectivele pentru depăşirea acestei situaţii critice sunt sumbre, în absenţa unor măsuri de stimulare a consumului de carte. Iniţiative legislative precum pachetul legislativ ‘Pactul pentru Carte’, ‘Anul Lecturii’ şi, în completare, ‘Voucherul de Lectură’ au potenţialul de a revitaliza piaţa de carte şi de a stopa degradarea consumului de carte şi cultură. Sper ca partidele parlamentare să se solidarizeze în încercarea de a înlătura neajunsurile domeniului educaţiei, devenit, în ultimii ani, una dintre principale vulnerabilităţi ale României”, mai spune Raeţchi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015