Connect with us

La zi

Punctul Naţional de Contact pentru Romi a lansat Platforma Naţională de Bune Practici pentru Romi

Punctul Naţional de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a lansat, miercuri, Platforma Naţională de Bune Practici pentru Romi, proiect prin care se doreşte îmbunătăţirea cooperării dintre actorii implicaţi în domeniul incluziunii persoanelor rome.

În cadrul proiectului, Punctul Naţional de Contact pentru Romi va realiza o platformă de comunicare online, pentru coordonarea acţiunilor celor implicaţi în implementarea „Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând Minorităţii Rome 2015-2020”, pentru a da părţilor implicate posibilitatea de a face schimb de bune practici şi de a prezenta situaţii relevante pentru cei care realizează intervenţiile în comunităţile de romi.

De asemenea, proiectul mai presupune organizarea a două serii de ateliere care vor avea loc în fiecare din cele 8 regiuni ale României, cu scopul de a facilita şi consolida dialogul dintre autorităţile locale, comunităţile de romi şi membrii comunităţii rome, prin reunirea actorilor implicaţi în activităţi direcţionate către comunităţile de romi şi consolidarea relaţiilor de colaborare dintre aceştia.

Atelierele vor fi susţinute de formatori autorizaţi, cu experienţă în domeniu, care, în prima serie de ateliere, vor identifica nevoile comunităţilor de romi şi problemele cu care se confruntă, iar în a doua serie de ateliere vor oferi modele de intervenţie adaptate nevoilor specifice identificate în cele patru domenii – educaţie, sănătate, locuinţă şi educarea forţei de muncă – urmărite de Strategia de Guvernare a României pentru Incluziunea Cetăţenilor Români aparţinând Minorităţii Rome.

Managerul proiectului, Nicolae Toderaş, a precizat că formatorii care vor susţine atelierele sunt membri ai comunităţilor de romi.

„Sunt persoane cunoscute la nivelul comunităţilor de romi, iar acum aşteptăm să primim reperele metodologice consolidate pe baza ofertei, prin urmare vor fi persoane care cunosc detalii despre implementarea strategiei, deţin experienţă în fundamentarea politicilor publice, în monitorizarea acestora, deţin experienţă în formare şi au experienţă în cele patru domenii specifice. Nu am pus o condiţie exclusivă, dar sunt romi, membri ai comunităţii de romi”, a explicat Nicolae Toderaş.

Managerul de proiect a explicat că participanţii la ateliere vor avea libertatea să-şi stabilească reperele pe care să se concentreze.

„Modelele de intervenţie au ca reper Strategia (de Guvernare pentru Incluziunea Minorităţii Rome, n.r.), care se bazează foarte mult pe modelele europene, pe acea infuzie de modele de la nivelul altor state membre. Practic aici grupul-ţintă va avea libertatea să-şi stabilească propriile repere la nivel regional, pentru că unele repere pot proveni direct din Strategie, dar strategia este generalistă, altele pot proveni din aplicări provenite din diverse proiecte finanţate din alte instrumente de finanţare. Deci grupul-ţintă la nivel regional va avea libertatea să-şi stabilească reperele”, a adăugat Nicolae Toderaş.

Consilierul din cadrul Ministerul Fondurilor Europene Dinu Adam a explicat că platforma va reprezenta şi un mijloc de actualizare a Strategiei guvernamentale de incluziune a romilor.

„Experienţa de până acum ne-a demonstrat că s-a neglijat faptul că comunităţile rome sunt şi foarte diferenţiate între ele. Fiecare comunitate are problemele ei specifice, legate fie de infrastructură, fie de acces, fie de utilităţile primare, care trebuie rezolvate de la caz la caz. Şi atunci această reconstruire a strategie pentru următoarea perioadă de referinţă a fost formulat în acest sens: întâi să vedem care sunt problemele la nivelul local, şi apoi să ne ridicăm către o generalizare la nivel central. Practic Platforma pe care o intenţionăm noi va reprezenta şi un soi de instrument de actualizare a Strategiei pe parcurs, pentru că noi vedem această strategie pe viitor ca pe un instrument cât mai flexibil cu putinţă, astfel încât să nu rămânem blocaţi în nişte subiecte. Astfel că nu Strategia va impune coordonatele pe care să se dezvolte Platforma, ci Platforma va furniza informaţii pentru actualizarea pe parcurs, în timp real, a implementării Strategiei”, a menţionat consilierul din cadrul Ministerul Fondurilor Europene. 

Sursa: Agerpres

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință