Connect with us

Evenimente la zi

Rasismul faţă de romi, subiect de conferinţă academică

Published

on

Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher organizează conferinţa academică „Despre rasă şi rasismul faţă de romi în perioada interbelică”. Conferinţa urmează să fie susţinută de istoricul Marius Turda, profesor la Facultatea de Ştiinţe Umane şi Ştiinţe Sociale a Univeristăţii Oxford Brookes (Faculty of Humanities and Social Sciences, Oxford Brookes University). Evenimentul va avea loc la Bucureşti în data de 21 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, sector 1).

Profesorul Marius Turda va aborda în cadrul conferinţei un subiect mai puţin cunoscut publicului larg şi chiar şi specialiştilor, rasismul faţă de romi în perioada dintre cele două războaie mondiale. Tratat de regulă în contextul mai larg al antisemitismului, rasismul faţă de romi în perioada interbelică necesită o analiză diferenţiată, cu accent pe atitudinile manifestate direct faţă de această etnie, considerată un pericol „disgenic” pentru societatea românească. Conferinţa va include şi două prezentări susţinute de Lect. Univ. Dr. Delia Grigore (Romii ca străini în spaţiul românesc) şi de Dr. Gelu Duminică (Romii în timpul regimului antonescian ca minoritate „balast”) şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Departe de o epuizare a implicaţiilor rasismului în general şi ale rasismului faţă de romi în special, societatea românească are nevoie în continuare de cercetări şi dezbateri în jurul temei rasismului şi, cu plecare de aici, de schimbări consistente de mentalitate.

În acest context, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher şi-a propus să facă din investigarea şi înfăţişarea istoriei rasismului faţă de romi una dintre direcţiile sale fundamentale de acţiune.

Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi, este prezent în România pentru a lansa volumul „Istorie şi rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump”, publicat la o editură românească. În perioada 25 octombrie – 24 noiembrie, autorul a participat şi urmează să fie prezent la o serie de evenimente de lansare a propriei cărţi, dar şi la conferinţe şi expoziţii.

Pentru info suplimentare:
E-mail: secretariat@cncr.gov.ro
Telefon: 021.313.52.11

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015