Connect with us

Politic

Reding: „Rrom” nu inseamna Romania!

Published

on

„Comisia Europeana considera ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru a adera la Spatiul Schengen”. Termenul „rrom” nu inseamna Romania, a declarat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, in prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, care a avut loc la Bruxelles.

Vicepresedintele Comisiei Europene a raspuns unei interventii a primarului comunei constantene Cumpana, Mariana Gaju, presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, care a aratat ca aceasta localitate este una eterogena, fiind compusa in cea mai mare parte din romani alaturi de care locuiesc turci, tatari si rromi.

Primarul roman a aratat ca tara noastra nu trebuie sa devina o tinta a Uniunii Europene din acest punct de vedere, fiind necesara respectarea principiului liberei circulatii pentru toti cetatenii europeni pentru a putea munci si depasi criza economica prezenta in toata Uniunea. Edilul a subliniat ca numele de „rrom” nu vine de la romani si ca romii exista atat in Romania, cat si in celelalte state europene.

„Da, aveti dreptate, prieteni romani, rrom nu inseamna Romania, nu vine de la Romania. Avem 12 milioane de rromi, dintre care marea majoritate traiesc in saracie crunta in multe state membre (…) Avem cu totii raspundere”, a subliniat comisarul european. Potrivit acestuia, cetatenii rromi au multi copii, ceea ce inseamna ca exista o parte a populatiei care creste.

„Daca acesti copii nu merg la scoala, urmatoarea generatie de politicieni care vor sta in aceasta sala vor vorbi despre aceeasi problema, motiv pentru care rog toate statele membre sa aiba planuri de actiune pentru rromi”, a completat Viviane Reding. Aceasta a remarcat ca dezbaterile de gen privind populatia roma dureaza de peste trei ani.

Viviane Reding a mai spus ca a primit foarte multe scrisori din partea diversilor primari, in primul rand din Franta, care s-au plans de comunitatile de rromi. „Mi-au spus cat de dificil este ca in apropierea directa a localitatilor lor sa se afle aceste persoane si cat de greu este sa combati saracia in practica. Acum 17 ani faceam parte dintr-un consiliu local unde aveam de-a face cu problema migratiei intr-un oras in care 90 % dintre copiii care mergeau la scoala nu sunt luxemburghezi. In acesti 17 ani nu am uitat ce se intampla la acel nivel, pentru ca nu e teorie, e practica si stiu ca trebuie sa gasesti solutii concrete pentru asa ceva”, a aratat oficialul european, care a insistat asupra necesitatii unor planuri de actiune pentru rromi in primul rand la nivelul comunitatilor locale.

Comisarul european a anuntat ca in data de 4 aprilie 2014 va avea loc, la Bruxelles, al treilea Summit pentru populatia rroma, la care vor fi prezenti ministri din statele membre, reprezentanti ai asociatiilor de rromi, reprezentanti ai Comitetului Regiunilor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015