Connect with us

La zi

Romania ar castiga miliarde de euro anual daca si-ar integra romii

Avatar

Published

on

Romania ar putea castiga miliarde de euro anual din taxe si ar putea avea o economie mai productiva daca ar integra minoritatea roma in societate, arata rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale.

Asociatiile pentru drepturile omului au criticat dur autoritatile din Romania ca nu depun suficiente eforturi pentru a imbunatati nivelul de trai si ocuparea in randul comunitatii de romi, in numar de circa 2,5 milioane, respectiv 6% din populatie.
Comisarul european si-a exprimat ingrijorarea fata de scaderea fondurilor alocate programelor de integrare a romilor din Romania, care ar insuma, conform statisticilor, intre 8,6 si 10% din populatia tarii, adica intre 1,8 si 2,5 milioane de locuitori.

De asemenea, acesta a atras atentia ca 70% dintre romi traiesc inca sub pragul saraciei, iar 36% dintre ei abandoneaza scoala de timpuriu, inainte de a absolvi o forma de invatamant.

Bloomberg: Cat si cine ar castiga daca romii n-ar mai fi discriminati

Acuzatiile vin in contextul in care Comisia Europeana a alocat fonduri in mai multe tari din regiune pentru integrarea romilor, care reprezinta cea mai numeroasa minoritate etnica din Europa.
Dintr-un total de 10-12 milioane de romi, aproximativ sase milioane traiesc in Uniunea Europeana. In ciuda faptului ca UE a interzis discriminarea acestora, romii se confrunta in continuare cu excluziunea sociala.

Situatia romilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

Studiul arata ca, in Romania, 9 din 10 romi traiesc in saracie, iar numai o treime dintre baietii mai raman la scoala pana la varsta de 16 ani, situatia fiind si mai ingrijoratoare in randul fetelor.
In plus, o treime dintre romii care isi cauta un loc de munca se confrunta cu discriminare din partea angajatorilor.

Basescu, despre romi: Multi dintre cei integrati nu-si mai recunosc etnia

Expertii Bancii Mondiale sustin ca, daca rata somajului in randul romilor ar scadea, Romania ar putea incasa intre 887 de milioane de euro si 2,9 miliarde de euro anual din impozite, ceea ce reprezinta 2% din PIB-ul tarii.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015