Connect with us

Social

Romii din Jilava au primit capace de borcan, drept acte de proprietate

Published

on

Romii din Jilava au capace de borcan drept acte de proprietate. Capacele le-au primit chiar de la autorităţi acum zece ani, odată cu pământul. Când s-au dus să-şi tragă curent şi apă, oamenii au mers la ghişee şi cu capacele, să arate că sunt cu adevărat proprietari. Evident, nimeni nu i-a ajutat cu nimic. Disperaţi, oamenii i-au scris şi preşedintelui Klaus Iohannis.

În Jilava, capacul de borcan a ţinut loc de titlu de proprietate.
„Ne-a dat nişte capace pe bază că ne dă locuri de casă aici. Noi pe bază de capace ne-am făcut casele pe câmpul ăsta”, a spus un localnic.
„Ne-a dat câte un capac. De bulion practic. De borcan de bulion. Suntem nevoiţi să ne chinuim de mai bine de 10 ani de zile exact ca-n Evul Mediu: fără curent electric, fără să ne spălăm. Majoritatea familiilor de aici, din comunitatea „la capace”, avem familii, avem copii”, a spus un alt bărbat.casa-amarati

„În 2004, în pragul unei campanii electorale, s-a decis de către autoritatea locală la vremea aceea să se aloce nişte locuri de casă. Nu s-au dat nişte hârtii, nişte documente, de teamă să nu se piardă, să nu se rupă de către romi şi atunci, de la un magazin de vizavi de Primărie s-au cumpărat aceste capace pe care s-au trecut cifre de la 1 la 200, s-a pus pentru siguranţă şi o ştampilă”, a declarat Vili Oaie, lider al romilor din Jilava.

La 10 ani de când au pământul, ţiganii au mari probleme din cauza capacelor.
„Nu e curent. Stăm fără lumină. Ba vine Poliţia, ba vin mascaţii, ba vin de la RENEL, vin de peste tot. Ne dau câte o lună-două curent când sunt alegerile, în campanie, ne dau şi apoi ni-l taie. Suntem ai nimănui”, a spus un bărbat.

Liderul romilor din Jilava s-a plâns preşedintelui Klaus Iohannis.
„Această comunitate din Jilava trece printr-o veritabilă dramă. Sunt 500 de suflete care de foarte mult timp, se împlineşte aproape un an, de când nu au curent electric. Am adresat memorii şi domnului prim-ministru Ponta şi domnului Iohannis, minoritar ca şi noi, care m-au pasat cu eleganţă”, a spus Vili Oaie.

Autorităţile locale se uită în altă parte, spre Guvern.
„Noi am încercat de atâtea ori să îi rezolvăm, că e o situaţie critică, e chiar foarte critică. E strigător la cer. Sunt reprezentanţi ai romilor care sunt senatori, deputaţi şi alte funcţii înalte prin Guvern care nu se implică în situaţia romilor, care este o situaţie dezastruoasă. Să se dea Ordonanţă de Urgenţă şi să le dăm terenuri la oameni, acolo”, a declarat Ilie Ionescu, viceprimarul comunei Jilava.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015