Connect with us

La zi

Romii din Republica Moldova afectati de conflictul ruso-ucrainean

Avatar

Published

on

Presedintele Centrului National al Romilor din Moldova, Nicolae Radita, sustine ca minoritatea roma e de orientare pro-rusa si ca membrii acestei comunitati nu sunt informati despre avantajele orientarii Moldovei spre Uniunea Europeana.

„Avem romi care au cetatenia Ucrainei si Rusiei. Conflictul creat ii pune in fata unei alegeri, sa decida cu care stat sa se solidarizeze. Politica pro-europeana a Republicii Moldova accentueaza si mai mult situatia de incertitudine in randul minoritatilor nationale. Acestea nu sunt informate despre beneficiile parcursului pro-european si astfel nu cunosc de ce ar trebui, de exemplu, sa nu migreze in Ucraina si Rusia”, a subliniat Nicolae Radita.

Presedintele Centrului National al Romilor spune ca niciunul dintre guvernanti nu a incercat sa adune minoritatile nationale si sa poarte o discutie despre parcursul tarii si beneficiile pe care le-ar putea obtine fiecare. Acest fapt accentueaza si mai mult perceperea indiferentei politicienilor fata de problemele minoritatilor. Intrebat despre riscul promovarii separatismului in tara sau in unele regiuni ale ei, Nicolae Radita a spus ca un astfel de pericol exista, dar a adaugat ca romii nu au in constiinta ideea separatismului. „Minoritatile au asteptari mari din partea statului. Cu cat nemultumirea cetatenilor este mai mare, cu atat si riscurile pornirilor separatiste sunt mai mari.

In contextul in care in Republica Moldova este acceptata dubla cetatenie si multi cetateni au beneficiat de dreptul de a obtine cetatenia altui stat, nu putem exclude ca un alt stat ii poate reprezenta si poate interveni pe teritoriul Moldovei pentru a-i apara”, a spus presedintele CNR. Referindu-se la situatia gagauzilor, care locuiesc compact, Nicolae Radita spune ca in cazul unui conflict acestia pot fi aparati de Turcia. Presedintele CNR considera ca pornirile separatiste pot fi solutionate prin dialog. „Noi, romii, vrem sa ni se recunoasca drepturile. Nu pretindem la protectie din partea altui stat. Pretindem la recunoasterea existentei grupului minoritar, a traditiilor”, a mentionat Nicolae Radita. Acesta a mai spus ca obligatia statului este sa-si apere cetatenii.

Guvernantii trebuie sa foloseasca metode diplomatice de solutionare a conflictelor. „Este bine cunoscut ca majoritatea razboaielor au avut loc din cauza conflictelor interetnice. De aceea, statul trebuie sa acorde o atentie sporita minoritatilor nationale si sa le respecte drepturile”. La intrebarea cine si ce trebuie sa faca pentru ca toti cetatenii tarii, indiferent de etnie, sa se simta acasa, Nicolae Radita, a spus ca statul trebuie sa adopte un cadru legislativ adecvat necesitatilor minoritatilor, care sa mentina balanta intereselor economice, sociale si politice.

Inca o sugestie tine de asigurarea reprezentativitatii minoritatilor nationale in procesul decizional si executiv (5-10 reprezentanti ai minoritatilor in Parlament), crearea unor consilii consultative la nivel central si local, ratificarea Cartei limbilor regionale si minoritare si crearea unui fond cu resurse financiare destinate sustinerii minoritatilor nationale.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015