Connect with us

La zi

Romii vizibili

Avatar

Published

on

Traiesc in saracie si sunt incadrati de sociologi „romi vizibili”, oameni care ies in evidenta. Din pacate, prin saracie, mizerie, analfabetism si izolare. Iar in acest stadiu sunt peste 600 de mii de romi din toata tara.

Inca din 2009, o comisie prezidentiala a atras atentia asupra situatiei in care se gasesc romii. Din pacate, nimeni nu stie nici pana acum cati romi sunt in Romania. La recensamant 639 de mii de persoane s-au declarat romi. In realitate, numarul lor este de aproape 3 milioane.
Comisia prezidentiala trage un semnal de alarma prin care atrage atentia asupra ineficientei programelor de incluziune sociala destinate romilor de pana acum. Doar unul din zece romi a lucrat permanent in ultimii doi ani. In acelasi document se mai atrage atentia asupra abandonului scolar.

Peste 80% din tineri cu varsta cuprinsa intre 15 – 18 ani nu mai merg la scoala, iar un sfert din populatia roma nu stie scrie si sa citeasca.
Gelu Duminica este rom si doctor in sociologie. El atrage atentia asupra faptului ca ingnorandu-i pe romi, Romania isi ignora practic viitorul. „Populatia Romaniei va fi extrem de imbatranita in 2050. Varsta mediana va fi undeva la 52 de ani. Adica la 52 de ani esti cam la mijlocul populatiei iar populatia de etnie roma va reprezenta cea mai tanara populatie din interiorul populatiei romanesti per ansamblu.”
„Romania trebuie sa aleaga in momentul asta ce vrea sa faca cu romii”, spune Gelu Duminica.

„Daca ii consideram un capital uman care poate fi folosit in 2050 pentru bunastarea Romaniei, trebuie sa investeasca serios in educatie, incluziune pe piata muncii. Pentru ca, in caz contrar, economia va ceda. O persoana angajata in momentul de fata sustine cam 1,3 persoane dependente. In 2050 va fi 1 la 3. Adica un angajat care sa sustina 3 persoane dependente. Asta ar insemna ca 90 la suta din ce produce cineva sa se duca pe taxe si impozite. Romania sta pe un capital uman in momentul de fata nefolosit si pe care nu are de gand sa il foloseasca, asigurandu-si sinuciderea peste 30 de ani”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015