Connect with us

Activitate parlamentara

S-a votat strategia pentru incluziune 2015-2020

Published

on

La inceputul anului acesta a fost votata Strategia nationala de incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome, pentru perioada 2015-2020. Documentul cuprinde recomandarile europene si este in concordanta cu strategiile aprobate anterior. Cel mai important obiectiv al Strategiei il reprezinta incluziunea socio-economica a cetatenilor romani de etnie roma, la un nivel similar cu cel al populatiei majoritare. Caile de indeplinire ale acestui obiectiv sunt reprezentate de: educatie, locuri de munca, sanatate si locuire, in egala masura cu serviciile sociale si infrastructura, cultura si combaterea discriminarii.
In vederea indeplinirii obiectivelor Strategiei nationale de incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome pentru perioada 2015-2020 s-a stabilit un parteneriat intre mai multe institutii: respectiv Directia Politici de Ocupare si Formare Profesionala, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, precum si Directia Generala de Asistenta Sociala.
Masurile de finantare din Fondul Social European 2014-2020 aplicabile in acest caz vor fi completate de acordarea de stimulente financiare persoanelor din cadrul comunitatilor defavorizate si grupurilor vulnerabile, inclusiv persoanelor apartinand minoritatii rome.

Conform datelor Anchetei Bugetelor de Familie, romii prezinta un risc mult mai ridicat de saracie, in comparatie cu celelalte etnii de la noi din tara. Datele oficiale arata ca, in 2013, nu mai putin de 33% dintre romi traiau in saracie absoluta. Mai grav este ca procentul de saracie extrema pentru copiii romi atingea in acelasi an aproape 38 de procente, in timp ce rata nationala a saraciei este de putin peste 4 procente. In vederea rezolvarii problemelor ce decurg de aici, este in dezbatere publică noua Strategie privind incluziunea sociala si combaterea saraciei 2014-2020. De asemenea, in noua abordare strategica sunt incluse si masuri de ajutor social, precum introducerea venitului minim de insertie – o noua forma de ajutor social, care combina mai multe tipuri de ajutoare sociale si se adreseaza unui numar mai mare de persoane.

Venitul minim de insertie va fi acordat din bugetul de stat ca diferenta intre nivelurile prevazute prin lege speciala si venitul net al familiei sau al persoanei singure realizat sau obtinut intr-o anumita perioada de timp. Se doreste astfel garantare unui venit minim fiecarei persoane din Romania. Prin aceasta serie de noi masuri, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice urmareste sa sprijine financiar familiile cu venituri reduse si sa motiveze persoanele sarace sa revina pe piata muncii.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015