Connect with us

Remember

Šaban Bajramović, numit şi “Pantera Neagră”

Avatar

Published

on

Sârbul de etnie romă Šaban Bajramović este cel de la care se spune că “a-nvăţat meserie” mult mai cunoscutul Goran Bregović. Din păcate, prea puţini îi mai ascultă astăzi muzica şi parcă și mai puţini îi mai spun povestea…

Šaban Bajramović s-a născut în oraşul Niş – districtul Nişava, din sudul Serbiei. Acolo a mers şi la şcoală, deşi a abandonat studiile după doar patru clase. A făcut-o, însă, în favoarea muzicii.

Locul unde s-a format ca muzicant Bajramović a fost… strada.

Până să înregistreze primul său album, în 1964, Šaban  Bajramović a avut o viaţă plină de încercări. Numit de cei care îl cunoşteau îndeaproape “Pantera Neagră”, Bajramović este, se pare, autorul a nu mai puţin de 650 de melodii.

În spaţiul virtual sunt postate multe dintre acestea, mare parte dintre ele având câteva sute de mii de vizualizări, cărora li se adaugă numeroase mesaje de laudă pentru vocea şi simţul muzical de care a dat dovadă acest artist de etnie romă.

Şi totuşi, în loc să aibă de câştigat de pe urma talentului şi a faimei sale, Šaban Bajramović a murit destul de sărac, pe 8 iunie 2008, în urma unui atac de cord.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015 Shared By Fancy Text Generator