Connect with us

Asul de trefla

Sfantul Valentin

Avatar

Published

on

Istoria Zilei Sfantului Valentin este invaluita in folclor. Exista legende care vorbesc de trei sfinti, martirizati in numele iubirii. Printr-o ciudata coincidenta, toti trei au fost martirizati in ziua de 14 februarie.

Pentru a intelege legenda romaneasca a Sfantului Valentin, ne intoarcem la secolul al treilea, atunci cand domnea imparatul Claudius al II-lea, o perioada in care a te indragosti era un pacat teribil. Casatoria a fost facuta ilegala pentru soldatii tineri, iar dragostea a devenit o crima. Singura lor speranta a fost Sfantul Valentin, un preot care sa ii casatoreasca in secret. Ca pedeapsa, acesta a fost intemnitat de imparat, torturat si in cele din urma omorat.

Unele inregistrari arata ca Sfantul Valentin a trecut la crestinism in timp ce era in inchisoare, fapt care era pedepsit cu moartea atunci. El a ajutat multi crestini in inchisoare si chiar a aratat altor prizonieri viziunea crestina a iubirii si a iertarii.
Alte invataturi sugereaza ca Sf. Valentin s-a indragostit de fiica temnicerilor si i-a trimis o scrisoare in secret, semnata „din partea Valentinului tau”. Aceasta scrisoare ar putea fi prima felicitare de Valentine’s Day trimisa cuiva iubit. Acest gest de sfidare pentru dragoste relationeaza istoria Sfantului Valentin cu valori inalte precum curajul si puterea alimentate de dragoste.

Al doilea Sf. Valentin celebru a fost Sf. Valentin din Terni. El a raspandit mesajul dragostei adevarate; se spune ca era inzestrat cu puterea de a face minuni, cum ar fi vindecarea batranilor si infirmilor. Desigur, erau vremuri in care crestinii au fost persecutati si el a fost decapitat pentru credinta sa.
A treia legenda este una dintre cele mai influente in istoria Sfantului Valentin; este vorba despre Valentinius din Alexandria, un episcop gnostic. El a predicat sfintenia si importanta casatoriei, care era diferita de ascetismul in crestere al credintei crestine.

Astazi Sfantul Valentin este o sarbatoare mare in intreaga lume, toata luna februarie dovedindu-se un boom economic. Pe langa daruirea si asteptarea cu pasiune a cadourilor de Valentine’s Day, sa ne amintim ca cel mai important aspect al acestei zile este iubirea. Pentru ca o relatie sa fie de durata, fie ca este o iubire romantica sau una platonica, e nevoie doar de incredere si de dorinta de fi impreuna cu persoana iubita.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015