Connect with us

Si eu m-am nascut in Romania

“Și eu m-am născut în România”, luna august

Avatar

Published

on

Ştiaţi că…

În decursul istoriei, în muzică, termenul „țigan” a fost unul încărcat de semnificaţii pozitive.

Pentru că, fără doar şi poate, nu discriminarea era scopul unei trupe care îşi lua  ca nume acest cuvânt care astăzi, pe unii dintre noi îi trimite cu gândul la sărăcie şi la cerşetorie. Unul dintre cele mai cunoscute exemple de celebrităţi care au folosit termenul „țigan” într-un sens bun îl reprezintă chiar genialul Jimi Hendrix. Acesta a cântat în încheierea festivalului Woodstock, în acel istoric august 1969, alături de trupa sa, nou înfiinţata Band of Gypsies – „Trupa de țigani”.

orig

Formaţia, una de moment după cum avea s-o dovedească istoria era alcătuită din Jimi Hendrix – chitară şi voce, Billy Cox – chitară bas şi voce. Tot atunci Jimi Hendrix şi a sa Band of Gypsies au cântat pentru prima dată „Gypsy Woman („Femeia țigancă”).

 

Mai mult decât atât, Band of Gypsies este şi numele unui album, precum şi al unui proiect care poartă semnătura inegalabilă a chitaristului Jimi Hendrix.

Şi tot de numele lui este legată şi piesa „Gipsy Eyes” – „Ochi de țigan”, apărută în 1968 pe albumul Electric Ladyland.

15 august 2015

Zita şi Sorin vă fac cunoştinţă cu Nicoleta Călin, tânăra absolventă a unui program academic la Budapesta, în curând masterandă în Politici Publice şi stagiară la Ambasada României din capitala Ungariei. Ea este (R) omul de 10.

gopsy causal

Tot în cadrul emisiunii, Gipsy Casual vine în platoul nostru, iar Mihaiță Manu face noi dezvăluiri despre sacrificiile făcute pentru a fi în pas cu muzica.

Ştiaţi că:

Muzica este, poate, elementul cel mai reprezentantiv pentru comunitatea romă, indiferent de perioada sau de locul pe care îl are pe harta lumii. Nu mai este o noutate faptul că ţiganii au cântat încă din cele mai vechi timpuri la urechile regilor, ale împăraţilor, boierilor sau ale oamenilor simpli. O spun şi izvoarele istorice şi poveştile din bătrâni. În România, unul dintre locurile cele mai bogate în cultura cântatului tradiţional este comuna Clejani, din judeţul Giurgiu. De altfel, nu o dată s-a întâmplat ca muzica interpretată de lăutarii din Clejani să treacă graniţele ţării noastre şi să-I cucerească pe străinii care i-au ascultat cel puţin o dată. Muzica interpretată de talentaţii cântăreţi de etnie romă a fost dintotdeauna pe placul publicului larg, fie că vorbim despre manele, fie despre ritmurile tradiţionale ţigăneşti. Şi totuşi chiar şi specialiştilor le este greu să spună unde începe muzica lăutărească ţigănească şi unde începe cea populară românească.

Asta pentru că aceasta se completează şi se întrepătrund de parcă una fără cealaltă n-ar putea să existe. Este deja binecunoscut faptul că orice lăutar trebuie să ştie să interpreteze un număr cât mai mare de melodii şi genuri muzicale, tocmai pentru a fi pe placul unui public cât mai variat. Indiferent dacă studiază muzica sau dacă doar o cântă după ureche, talentul romilor de a cânta nu poate fi pus la îndoială. Aşa se explică şi faptul că întâlnim tot mai mulţi romi şi în orchestrele simfonice de pretutindeni, nu doar în ansamblurile folclorice tradiţionale.

22 august 2015

„Vampirii” din Fanfara Transilvania

11895963_816099238504761_9171800795846164957_nFac muzică de când se ştiu, chiar dacă unii dintre ei lucrează, în viaţa de zi cu zi. Instrumentiştii din Fanfara Transilvania sunt o mare familie, la propriu, iar la început au avut numele de Fanfara lui Gilan, după cel care a reunit grupul. Pentru că străinii să-I ţină minte mai uşor au devenit Fanfara Transilvania, iar la un moment dat li s-a propus costumaţia de vampiri pentru scenă. Aflaţi ce au hotărât ei vizionând emisiunea noastră, ei fiind invitaţii rubricii ” La un ceai cu rom”. Tot în cadrul emisiunii, la (R) omul de 10, invitata noastră a fost Larisa Macaran, o fetiţă cu o voce de aur dintr-un sat prahovean.

 29 august 2015

Totul despre Mahala Rai Banda şi Gadja Dilo

Aproape că nu există festival multietnic şi nu numai fără formaţia Mahala Rai Banda.

10-11 asul:Layout 1

Vara aceasta au fost prezenţi din ce în ce mai des în România, motiv pentru care emisiunea noastră v-a pregătit o surpriză invitând în platoul emisiunii formaţiile Mahala Rai Banda şi Gadjo Dilo care, au dezvăluit în exclusivitate totul despre colaborarea lor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015