Connect with us

Educatie

Societatea Academică din România a lansat ”Harta burselor şcolare”

Partida Romilor

Published

on

Societatea Academică din România a lansat, marţi, pe site-ul www.romaniacurata.ro/burse/, ”Harta burselor şcolare”, care poate fi accesată gratuit şi permite oricărui elev, părinte, profesor sau membru al comunităţii locale interesat să vadă dacă autorităţile locale din comuna, oraşul sau municipiul său respectă acest drept al elevilor, consacrat de Constituţie şi reglementat de Legea Educaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al SAR, harta afişează pentru toate cele 3.182 de unităţi administrativ-teritoriale în sarcina cărora există obligaţia de a acorda bursele şcolare pentru elevi dacă fac sau nu acest lucru, atât integral, cât şi pe fiecare dintre cele patru tipuri de burse în parte: ajutor social, studiu, merit şi performanţă.

Un studiu lansat de Societatea Academică din România şi Avocatul Poporului pe 10 septembrie arată că 3.002 localităţi din cele 3.182 (94,34%) „încalcă” dreptul elevilor la burse şcolare, neacordând niciunul dintre cele patru tipuri prevăzute de lege sau acordându-le doar parţial. Conform cercetării, 2.139 de autorităţi publice locale (67,22%) nu acordă niciun tip de burse pentru elevi, indică SAR.

„Nici în cazul autorităţilor locale care acordă burse şcolare nu avem o situaţie pe deplin pozitivă, cuantumurile burselor ajungând şi la valori infime precum: 4,5 lei – bursa de ajutor social în comuna Călui (judeţul Olt), 7 lei – bursa de ajutor social în comuna Horea (judeţul Alba), 10 lei – bursa de ajutor social în municipiul Drăgăşani (judeţul Vâlcea). În acest sens, SAR a solicitat prin raportul lansat pe data de 10 septembrie ca Guvernul să stabilească prin hotărâre cuantumurile minime ale burselor şcolare pentru elevi şi să asigure fondurile necesare pentru plata burselor la aceste cuantumuri, după cum urmează: 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit; 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanţă; 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu; 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015