Connect with us

Editorial

Spiritul de turmă al Crăciunului

Avatar

Published

on

Au venit iar Sărbătorile. Mă înnebuneşte faptul că toată lumea a intrat în febra sărbătorilor. Cadouri, cumpărături, promovare, disperare, marketing, panică, rapoarte. Final de an şi nebunie. Aş putea trece peste faptul că toată lumea a uitat de spiritul Crăciunului,. “Spiritul Crăciunului” deja e clişeu, ca expresie aşa.

Mi se pare foarte ciudat că există oameni care nu ştiu ce sărbătorim de fapt de Crăciun. Chiar există, nu râde, e motiv de plâns. Există oameni pentru care Crăciunul înseamnă cluburi, party-uri, cadouri, marketing şi costumaşe de craciuniţe.

Am ajuns să nu îmi mai placă această sărbătoare, să îmi doresc să treacă mai repede. Când eram mic, mergeam la tăiatul porcului, mâncam şorici şi seara mă duceam la colindat. Cineva trebuia să mă ţină de mânuţă şi să mă păzească de câini. În timp ce colindam cu tata-paznic, mama făcea prăjituri şi tot soiul de salate beuf şi sarmale, piftie, caltaboşi, cârnaţi. Tradiţie adică. Deja în mintea mea nu mai e doar tradiţie, e nebunie. De ce să nu mănânc sarmale în august? Şi caltaboşi în octombrie?

În fine, acum soţia mea s-a updatat şi nu mai are apucături din astea. Acum cumpăra de la magazin cozonacul şi prăjiturile, iar salata beuf nu mai face, acum a trecut la sushi şi creveţi cu sos dulce şi ananas.

Sunt destul de mirat de spiritul de turmă ce ne ameţeşte pe toţi tot timpul. De sărbători şi mai mult văd asta. De la curăţenia generală de Crăciun. Serios dacă înţeleg de ce trebuie să facem curăţenie generală de Crăciun şi Paşti. De ce nu putem face oricând altădată? Până la urmă nici măcar nu este început de iarnă sau vară ca să zici că asta ar motivul. Iar salata beuf, sarmalele şi colindele şi cadourile şi caltaboşii… mda… tradiţie.
Atât de multe pregătiri, atât de multă nebunie, marketing şi agitaţie.

Asta în loc să ne bucurăm de Naşterea Domnului, frumos, În linişte şi armonie alături de familie, de prieteni. Surâzători şi plini de viaţă. În loc de asta, noi suntem mai obosiţi decât dacă am munci în această perioadă.

Totuşi, îţi doresc să ai parte de sărbătorile alea de demult, cu cozonac şi scorţişoară, cu vin fiert şi portocale. Şi să îţi placă să sărbătoreşti oricând, în orice zi a vieţii tale, alături de cei dragi ţie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015