Connect with us

News

Tamango – singurul lăutar căruia Europa i-a făcut statuie

Avatar

Published

on

A ajuns în România, după un lung periplu rutier, monumentul ce-l întruchipează pe defunctul Tamango, singurul lăutar român căruia Europa i-a turnat statuie!

Statuia făurită la Bruxelles a interpretului ursar originar ce a cântat în multe cluburi din toată Europa alături de formații de muzică electronică, a ajuns la Palatul Parlamentului (unde a fost vernistată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană), iar, în aceeași zi, a fost pusă pe soclu în satul Valea Plopilor, în curtea unde a locuit defunctul Tamango, trecut în neființă in anul  2012, la vârsta de 65 de ani, după ce a suferit un atac celebral.

Itinerariul după care a fost transportată statuia -Bruxelles – București – urmând să ajungă în satul Valea Plopilor, comuna Ghimpați, jud. Giurgiu -, a fost filmat în întregime și va face subiectul unui scurt metraj  realizat de regizorul belgian Koen Van Sande.

Statuia lui Tamango, a cărui voce s-a auzit în melodii semnate de Shukar Collective, Hara, Matze, chiar și în jingle-urile Radio Guerilla, a fost realizată de o artistă plastică stabilită în Belgia, Claudia Rădulescu,  care l-a întâlnit pe lăutar  la un concert, într-un club din Bruxelles. Cum Aurica, nevasta lui Tamango nu a știut niciodată cât de cunoscut a devenit bărbatul ei, artista de origine română a venit cu inițiativa de a-l aduce pe Tamango, statuia în mărime naturală, acasă, după un popas la Palatul Parlamentului și de a-i filma răposatei ”turneul”.

”Și-a iubit țiganul chiar dacă nu i-a cunoscut talentul”

”Doamne, pupa-ţi-aş tălpili tale! Cum să nu vreau! Îl pun în grădină printre flori, beau cafeaua cu el, îi povestesc de toate. Nici nu mă mai duc la cimitir!”, a fost răspunsul văduvei Aurica, femeia care, de când i-a murit bărbatul, toate necuzurile le povestește în fața crucii lăutarului. Ea n-a fost niciodată la o cântare a bărbatului ei pentru că, a explicat ea, îi era rușine de lume.

De când a aflat că Tamango vine acasă, de fiecare dată când o întreba cineva ce face, Aurica răspunde: ”Io-te ce să fac? Îl aştept pe Tamango să vină din turneu”. Aflând ce personalitate a trăit în satul unde este staroste și ce lume bună vine în Valea Plopilor, primarul localității a promis că montează un stâlp de iluminat care să lumineze curtea Auricăi, să se vadă statuia mai bine. Și va fi singurul de pe stradă.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015