Conecteaza-te cu noi

News

Tamango – singurul lăutar căruia Europa i-a făcut statuie

Avatar

Publicat

pe

A ajuns în România, după un lung periplu rutier, monumentul ce-l întruchipează pe defunctul Tamango, singurul lăutar român căruia Europa i-a turnat statuie!

Statuia făurită la Bruxelles a interpretului ursar originar ce a cântat în multe cluburi din toată Europa alături de formații de muzică electronică, a ajuns la Palatul Parlamentului (unde a fost vernistată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană), iar, în aceeași zi, a fost pusă pe soclu în satul Valea Plopilor, în curtea unde a locuit defunctul Tamango, trecut în neființă in anul  2012, la vârsta de 65 de ani, după ce a suferit un atac celebral.

Itinerariul după care a fost transportată statuia -Bruxelles – București – urmând să ajungă în satul Valea Plopilor, comuna Ghimpați, jud. Giurgiu -, a fost filmat în întregime și va face subiectul unui scurt metraj  realizat de regizorul belgian Koen Van Sande.

Statuia lui Tamango, a cărui voce s-a auzit în melodii semnate de Shukar Collective, Hara, Matze, chiar și în jingle-urile Radio Guerilla, a fost realizată de o artistă plastică stabilită în Belgia, Claudia Rădulescu,  care l-a întâlnit pe lăutar  la un concert, într-un club din Bruxelles. Cum Aurica, nevasta lui Tamango nu a știut niciodată cât de cunoscut a devenit bărbatul ei, artista de origine română a venit cu inițiativa de a-l aduce pe Tamango, statuia în mărime naturală, acasă, după un popas la Palatul Parlamentului și de a-i filma răposatei ”turneul”.

”Și-a iubit țiganul chiar dacă nu i-a cunoscut talentul”

”Doamne, pupa-ţi-aş tălpili tale! Cum să nu vreau! Îl pun în grădină printre flori, beau cafeaua cu el, îi povestesc de toate. Nici nu mă mai duc la cimitir!”, a fost răspunsul văduvei Aurica, femeia care, de când i-a murit bărbatul, toate necuzurile le povestește în fața crucii lăutarului. Ea n-a fost niciodată la o cântare a bărbatului ei pentru că, a explicat ea, îi era rușine de lume.

De când a aflat că Tamango vine acasă, de fiecare dată când o întreba cineva ce face, Aurica răspunde: ”Io-te ce să fac? Îl aştept pe Tamango să vină din turneu”. Aflând ce personalitate a trăit în satul unde este staroste și ce lume bună vine în Valea Plopilor, primarul localității a promis că montează un stâlp de iluminat care să lumineze curtea Auricăi, să se vadă statuia mai bine. Și va fi singurul de pe stradă.

Continuați să citiți
Clic pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015