Connect with us

News

Un ministru suedez readuce in atentie problema romilor de la noi si vrea monitorizare UE

Avatar

Published

on

Ministrul suedez Birgitta Ohlsson sustine ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei romilor si ca este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situatiei drepturilor omului in tarile UE, care sa includa si sanctiuni.

„Suedia a negociat mai multe luni cu Romania in privinta folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel incat acestia sa nu mai emigreze. Sunt dezamagita de faptul ca guvernul roman nu a dorit sa coopereze la nivel european. Avem nevoie de alti actori pentru aceste negocieri”, a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson.

Intrebata de ce a blocat Romania crearea unui un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, Birgitta Ohlsson a spus ca sunt mai multe motive, printre care si mandria.

„Cred ca exista mai multe motive. In Romania lipseste vointa politica. In acelasi timp, nu exista capacitatea administrativa pentru utilizarea eficienta a banilor UE. Este una dintre cele mai sarace tari din Uniune. Probabil ca si mandria joaca un rol – Romania nu doreste sa aiba observatori din alte tari”, a declarat oficialul suedez.
Romii si mai discriminati dupa trecerea crizei

Faptul ca ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a acuzat-o ca foloseste tema romilor in campanie si ca nu a discutat personal despre acest proiect, ministrul suedez a subliniat ca „problema a fost discutata pe mai multe niveluri timp de cateva luni”.
Ohlsson a evocat si faptul ca cele mai mari probleme ale romilor: saracia structurala, somajul, situatia locuintelor nu reprezinta o noutate. „Daca el are impresia ca eu am reactionat dur in ceea ce priveste incalcarea drepturilor omului, sunt mandra de asta”, a punctat Birgitta Ohlsson.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene a mai declarat ca a trimis si Comisiei Europene o scrisoare privind necesitatea unui taskforce (ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor).

„Sper din tot sufletul ca Romania isi va schimba parerea. Nu vreau sa renunt la aceasta idee, deoarece am vazut prea multe tabere mizere de romi in diverse tari. Nu este demn pentru o societate moderna sa accepte ca niste copii sa fie nevoiti sa-si caute hrana in gunoi”, a spus Ohlsson.

„Discriminarea romilor nu este un fenomen romanesc”

Birgitta Ohlsson a precizat ca multe state si diverse organizatii pentru apararea drepturilor omului incearca sa convinga Guvernul Roman sa accepte acest mod de abordare a problemei.

„Si Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca banii din fonduri europene nu vor fi folositi intr-un mod rentabil si nu vor ajunge la romi”, a spus ea.

In opinia ministrului suedez, la nivel european, lipseste monitorizarea in ceea ce priveste discriminarea in tarile europene. „Avem nevoie de un sistem comun si de rapoarte anuale privind situatia drepturilor omului”, a precizat Ohlsson, adaugand ca sanctiunile reprezinta „un remediu important pe termen lung” pentru rezolvarea situatiei. „Discriminarea romilor nu este un fenomen romanesc, el afecteaza multe tari europene precum Franta sau Ungaria. Si in Suedia avem o istorie intunecata”, a mai spus Ohlsson.

Parlamentul European propune sanctiuni pentru statele care nu integreaza romii

De asemenea, oficialul suedez a reamintit ca, in urmatorii sapte ani, Fondul Social European pune la dispozitie 22,5 miliarde de euro, din care se pot finanta si programe pentru romi.

„Scopul acestui fond este de a-i ajuta pe cei mai saraci dintre saraci”, a explicat Birgitta Ohlsson.

Este pentru a doua oara cand ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, isi exprima nemultumirea fata de faptul ca Romania a refuzat ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor UE destinate romilor.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson si-a exprimat „furia” fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015