Connect with us

Social

UNICEF: Mesele oferite în şcoli trebuie prioritizate în cadrul planurilor de redeschidere a şcolilor

Published

on

Mesele oferite în şcoli trebuie prioritizate în cadrul planurilor de redeschidere a şcolilor, potrivit unui comunicat al UNICEF.

UNICEF şi Programul Alimentar Mondial (PAM) îndeamnă guvernele să prioritizeze redeschiderea şcolilor, asigurându-se totodată că acoperă nevoile medicale, alimentare şi nutriţionale ale copiilor prin programe nutriţionale cuprinzătoare şi de calitate desfăşurate în şcoli, precizează sursa citată.

La nivel mondial, s-au pierdut peste 39 de miliarde de mese oferite în şcoli de la începutul pandemiei de COVID-19 din cauza închiderii şcolilor, potrivit unui nou raport publicat de către Biroul de Cercetare al UNICEF – Innocenti şi Programul Alimentar Mondial (PAM).

Conform documentului, 370 de milioane de copii din lume au ratat, în medie, 40% dintre mesele oferite de şcoli după ce restricţiile impuse de COVID-19 au dus la închiderea sălilor de curs. Pentru mulţi dintre ei mesele şcolare reprezentau o sursă esenţială de hrană în fiecare zi.

Potrivit ultimelor estimări, 24 de milioane de elevi riscă să abandoneze şcoala din cauza pandemiei, anulându-se astfel progresele înregistrate în privinţa participării şcolare în ultimele decenii. Programele nutriţionale din şcoli pot motiva copiii cei mai vulnerabili să revină pe băncile şcolii, a menţionat UNICEF.

În timpul pandemiei, s-a redus cu 30% gradul de acoperire a serviciilor nutriţionale esenţiale, inclusiv cea a programelor nutriţionale din şcoli, a celor de suplimentare cu micronutrienţi şi de promovare a nutriţiei în ţările cu venituri mici şi medii, precum şi cea a programelor ce vizează tratarea malnutriţiei severe la copii. În timpul carantinei naţionale din unele ţări, au fost oprite toate programele nutriţionale din şcoli.

Există puţine date la nivel mondial referitoare la impactul general provocat de închiderea şcolilor asupra nutriţiei copiilor. Cu toate acestea, studiile naţionale, datele anterioare legate de impactul crizelor asupra siguranţei alimentare şi a nutriţiei şi deficienţele nutriţionale înregistrate în prezent în rândul copiilor de vârstă şcolară şi al adolescenţilor oferă „puternice motive de îngrijorare”, arată raportul.

PAM sprijină guvernele pentru a-şi adapta programele nutriţionale din şcoli pe durata închiderii acestora. Raportul subliniază că peste 70 de ţări oferă porţii alimentare la pachet, transferuri de bani sau tichete alimentare, soluţii temporare importante pentru milioane de copii. În primele nouă luni ale anului 2020, peste 13 milioane de elevi au beneficiat de sprijin din partea PAM prin intermediul şcolilor, comparativ cu 17,3 milioane în anul precedent.

De la debutul pandemiei, UNICEF a susţinut guvernele naţionale pentru a menţine continuitatea serviciilor nutriţionale adresate copiilor de vârstă şcolară şi adolescenţilor. În 2020, aproape 25 de milioane de copii de vârstă şcolară şi de adolescenţi au beneficiat de programe ce au vizat prevenirea anemiei, a adăugat UNICEF.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015