Connect with us

Social

Variantă agreată a salariului minim, la finalul lunii octombrie

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă că a stabilit marţi cu partenerii sociali ca la finele lunii octombrie să poată fi avansată o variantă agreată a salariului minim

Published

on

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, anunţă că a stabilit marţi cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, ca la finele lunii octombrie să poată fi avansată o variantă agreată a salariului minim.

„Cu toţii suntem de acord că nivelul salariului minim trebuie să crească, iar mecanismul de majorare să nu mai fie un instrument politic, ci să fie bazat pe criterii obiective. Am stabilit cu partenerii sociali că este nevoie de un calendar mult mai strâns pentru a analiza toate propunerile şi datele economice, astfel încât, la sfârşitul lunii octombrie să putem avansa o variantă agreată a salariului minim. Aşa cum ne-am angajat, predictibilitatea este un element important pentru mediul economic, dar şi o dovadă de respect faţă de partenerii noştri sociali”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Premierul Florin Cîţu a declarat că ţine foarte mult la o formulă „predictibilă” şi pentru viitor a salariului minim, precum şi la o dinamică a acestuia care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi de perspective.

Şeful Executivului a făcut declaraţia, marţi, la începutul reuniunii Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria.

Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, dar ministrul Muncii se teme că măsura va duce la pierderea de locuri de muncă , a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

El a menţionat că solicitarea a fost de majorare a salariului minim cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine majorarea cu 200 de lei a salariului minim pe economie pentru 2022, fără impozitarea de stat a acestei sume, astfel încât toată suma să ajungă în buzunarul angajaţilor, a declarat preşedintele organizaţiei, Florin Jianu.

Liderul Consiliului Naţional al IMM-urilor a subliniat că în cazul în care majorarea salariului minim cu 200 de lei ar fi realizată cu grila actuală de impozitare pe muncă, angajaţii ar beneficia de o majorare netă de 100 de lei, în timp ce cealaltă sută de lei ar fi încasată de stat.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Ștefan Mareș

    14 septembrie 2021 at 11:04

    Istoria administrativa a ultimilor 30 de ani a demonstrat faptul ca majorarea salariul brut minim s-a facut cu cca. 5%, de fiecare data prin hotarare a guvernului, pentru ca la nivelul comisiei de dialog social nu s-a ajuns niciodata la un consens intre ministerul muncii, sindicate si patronate. Probabil ca si acum va fi la fel. Este foarte posibil ca noul salariu brut minim pe economie sa fie mai mic sau cel mult de 2.500 lei. Oricum insuficinet in raport cu majorarile preturilor la utilitati, care vor atrage cresteri ale tuturor celorlalte preturi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015