Connect with us

La zi

Vela a semnat Ordonanţa Militară nr 7, care prevede şi carantinarea oraşului Ţăndărei din Ialomiţa

Published

on

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat sâmbătă, în declaraţia de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că a semnat Ordonanţa Militară nr 7 cu privire la măsuri de combatere a epidemiei de COVID-19, care este avizată de premierul Ludovic Orban şi prevede, printre altele, şi carantinarea oraşului Ţăndărei din judeţul Ialomiţa.

El a menţionat că se va permite intrarea şi ieşirea din localitatea Ţăndărei pentru transportul de marfă şi pentru aprovizionarea populaţiei.

„Distanţarea socială este unica soluţie în acest moment. (…) Această perioadă va trece cu bine doar dacă facem ceea ce trebuie”, a afirmat ministrul Vela, care a mai subliniat că în oraşul Ţăndărei sunt foarte mari numerele persoanelor infectate şi decedate cu COVID-19.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, introducerea de noi ordonanţe militare este determinată şi de comportamentul unora dintre cetăţeni, care nu înţeleg cât de periculos este virusul şi ce urmări pot avea faptele lor.

„Din păcate, un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanţe militare este şi comportamentul unora dintre cetăţeni, oameni care pur şi simplu nu înţeleg cât este de periculos ceea ce fac atât pentru ei, cât şi pentru alţii. Vreau să le comunic, legea este pentru toţi şi toţi trebuie să o respectăm. Avem deja primul cetăţean arestat preventiv pentru că nu s-a supus indicaţiilor date de poliţişti şi a încercat să fugă de agenţii care l-au oprit la un filtru – s-a întâmplat la Vaslui. În judeţul Ialomiţa, din totalul cazurilor confirmate pozitiv în jurul prânzului – de 48 de persoane, 31 sunt din Ţăndărei, un procent de peste 60%, iar din totalul de 8 pacienţi decedaţi, 7 sunt toţi din oraşul Ţăndărei. Vă rog pe dumneavoastră să faceţi procentul. Aşadar, în Ordonanţa militară numărul 7, emisă astăzi, 4 aprilie am stabilit:
Se instituie carantină pentru localitatea Ţăndărei”, a afirmat ministrul Vela.

El a subliniat că măsurile de verificare şi control a accesului în oraşul Ţăndărei vor fi realizate de către personalul MAI, dar şi cel al MApN.

„În localitatea carantinată vom permite intrarea şi ieşirea doar pentru transportul de marfă pentru aprovizionarea populaţiei şi pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată şi care desfăşoară activităţi economice sau în unele domenii cum ar fi ordinea publică, securitatea naţională, domeniul sanitar, situaţiile de urgenţă, administraţia publică locală, asistenţa şi protecţia socială, activităţile judiciare şi, evident, serviciile de utilitate publică, energie, agricultură, alimentaţie publică, pentru furnizorii de apă, de comunicaţii şi pentru transport. Vreau să anunţ cetăţenii din Ţăndărei că măsurile de verificare, control şi accesul înspre şi dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale şi că vom aplica legea”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Consiliul Judeţean Ialomiţa, Primăria, Consiliul Local vor lua măsuri pentru funcţionarea serviciului de protecţie şi asistenţă socială, vor verifica funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi evident aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor pentru persoanele care nu se pot deplasa de la locuinţă sau de la gospodărie. „Este strict interzisă intrarea în şi din oraşul Ţăndărei prin alte zone şi căi de acces decât cele publice”, a mai afirmat ministrul Vela.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Ialomiţa a aprobat, joi, solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică ca oraşul Ţăndărei să intre în carantină, propunerea fiind transmisă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat Prefectura Ialomiţa.

Potrivit sursei citate, hotărârea a fost luată din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima săptămână şi de contacţi ai persoanelor respective aflaţi în izolare.

Biroul de presă al Prefecturii Ialomiţa a mai menţionat că în judeţ au fost confirmate 37 de cazuri de infectare cu coronavirus, 208 persoane se află în carantină, iar 2.429 – în autoizolare şi sunt monitorizate la domiciliu.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, sâmbătă, că prin Ordonanţa Militară nr 7 este prelungită suspendarea transportului rutier internaţional de persoane, dar a arătat că sunt introduse o serie de înlesniri pentru şoferii care realizează transport de marfă internaţional.

„O altă prevedere din ordonanţă se referă la prelungirea suspendării transportului rutier internaţional de persoane efectuat de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Anglia, Irlanda, Olanda şi Turcia şi, evident, inclusiv din aceste ţări către România, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă”, a arătat Vela, în declaraţia de presă susţinută la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

El a anunţat şi o serie de modificări pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea mai mare de 2,4 tone. Astfel, cei care nu prezintă simptome asociate COVID-19 vor completa, la intrarea în ţară, o declaraţie pe propria răspundere, respectând un model stabilit de Ministerul Transporturilor, asumându-şi locaţia unde pot fi contactaţi în perioada dintre curse.

„Aceştia nu se vor izola la domiciliu, cu condiţia asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecţie împotriva COVID-19 şi, în mod normal, să nu aibă la intrarea în ţară simptome de infectare cu noul coronavirus”, a precizat Vela.

O altă prevedere se referă la conducătorii camioanelor de transport marfă care tranzitează teritoriul României, măsura fiind menită să fluidizeze traficul internaţional şi să limiteze aglomeraţia la punctele de trecere a frontierei.

„Conducătorii camioanelor de transport marfă care tranzitează teritoriul României nu vor mai completa declaraţiile epidemiologice la intrarea în ţară dacă vor utiliza strict coridoarele de tranzit şi punctele pentru trecere a frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, fiind interzisă abaterea de la acestea. Totodată, dacă tranzitarea teritoriului României se va face într-un timp de maxim 48 de ore, staţionând numai în parcări situate pe coridoarele de tranzit marcate în mod corespunzător de către Ministerul Transporturilor”, a spus Vela.

La intrarea în România, conducătorii auto străini vor fi obligaţi să aplice pe parbriz un colant special şi să păstreze asupra lor, până la ieşirea din ţară, un formular de tranzit.

„Dacă nu respectă aceste prevederi, el va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa, iar camionul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al proprietarului sau al firmei care îl deţine”, a mai menţionat ministrul Afacerilor Interne.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015