Connect with us

La zi

Viaţa comunităţii de romi din judeţul Dolj

Published

on

Echipa emisiunii „Din viaţa romilor” s-a deplasat de această dată în județul Dolj. În drumurile noastre printre comunitățile de romi ne va însoți Romeo Tiberiade președintele Partidei Romilor filiala Craiova. Împreună vom ajunge în mijlocul romilor pentru a vă prezenta în exclusivitate în cadrul emisiunii nostre cele mai inedite aspecte din viața lor de zi cu zi. Veți afla care sunt problemele cu care ei se confruntă, dar și proiectele și acțiunile pe care liderii locali le desfășoară pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Pentru a ne forma o imagine obiectivă și de ansamblu a comunităților de romi din județul Dolj îl vom avea pe parcursul ediției de astăzi alături pe Iulian Paraschiv – coordonator zonal Sud Est Oltenia în cadrul Asociației Partida Romilor Pro Europa.

Pornim la drum alături de Romeo Tiberiade și ne deplasăm mai întâi în comuna Cerăt. O zonă imortantă pe harta comunităților de romi din Dolj, pentru că sunt aici în număr destul de mare dar și pentru că la nivel local relația eficientă dintre autorități și comunitate reprezintă un punct important pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a cetățenilor de etnie romă din comună.

Ne aflăm în continuare în mijlocul comunităților de romi din județul Dolj. Suntem însoțiți de președintele Partida Romilor Pro Europa la nivelul județului, Romeo Tiberiade și ne oprim acum în comuna Catane.

În vizita noastră prin județul DOLJ pentru a lua pulsul situației actuale a comunităților de romi, ne oprim în cea mai importantă zonă a județului – municipiul Craiova. Pentru că meseriile tradiționale sunt în ultimii ani pe cale de dispariție, romii din Craiova și din împrejurimi s-au reorientat către activități de comerț. Cei mai mulți dintre ei își desfășoară activitatea săptămânal în cadrul celui mai mare târg de profil, organizat cu sprijinul  Primăriei. Președintele Partidei Romilor Pro Europa din această zonă, Romeo Tiberiade, ne propune o vizită inedită. Suntem în zi de târg și este cel mai bun prilej pentru a afla mai multe despre viața romilor craioveni, chiar de la ei.  Vizita noastră în comunitățile de romi din județul Dolj a ajuns la final.

Ca o concluzie am putea spune că această zonă a Olteniei se numără printre cele mai reprezentative ale țării în privința ponderii cetățenilor de etnie romă. Rerezentanții locali ai comunităților de romi fac aici eforturi suținute, de ani buni, pentru ca cei în slijba cărora se află să aibă parte de condiții de trai decente, prin proiecte și acțiuni comune cu autoritățile locale. O implicare mai activă a romilor în cadrul structurilor locale ar putea avea cu siguranță efecte mult mai vizibile și mai durabile.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015