Connect with us

Cultura

Weekend la Castel

Avatar

Published

on

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la cea de-a 15-a ediție, a inclus și anul acesta în programul său amplu, filme, concerte și activități menite să promoveze diversitatea, sub sloganul „TIFF promovează diversitatea”.

Programul este sprijinit de Departamentul de Relații Interetnice al Guvernului României. Cea de-a 15-a ediție a avut loc la Cluj-Napoca între 27 mai și 5 iunie 2016.

Pe 28 și 29 mai, între orele 12.00 și 17.00, în cadrul Weekend la Castel de la Castelul Banffy, Bonțida, părinții și copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani au participat la activitățile și spectacolele pregătite pentru ei: de la cursuri de improvizație, poze la minut în cabina foto, atelier de pictură, frisbee, confecționare de zmeie și de obiecte din materiale reciclabile, atelier de meșteșuguri, olărit, fierărie, pâslărit, efecte speciale, muzică și activități sportive, până la șah și cursuri de prim ajutor. Bine-cunoscuta emisiune-spectacol Românii au talent! a venit la Bonțida cu o ediție specială – Pata are talent!, iar Teatrul Apetit a susținut două spectacole de teatru de păpuși – Micul Prinț și Povești.

La Bonțida au fost invitați atât membri ai comunității rome din sat, cât și copii din alte comunități de lângă Cluj-Napoca, respectiv Cojocna și Pata Rât. Aceștia au interacționat cu copii români, maghiari sau de altă etnie și au descoperit împreună particularitățile fiecărei etnii, prin muzică, dans, teatru de păpuși, ateliere de lucru și sport.

TIFF a sărbătorit și anul acesta Ziua Maghiară, pe 1 iunie, cu o selecție de opt filme recente și o seară specială într-o nouă locație pe harta TIFF: Castelul de la Gilău. Înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010, și înconjurat de un parc natural de circa 11 hectare, Castelul Gilău este unul din monumentele rare din Transilvania, o construcție care păstrează elemente din Renașterea transilvăneană. Miercuri, 1 iunie, de la 19.00, mii de oameni au luat parte la concertele trupelor Republic, una dintre cele mai populare și longevive formații rock din Ungaria, și Bagossy Brothers Company, un grup de muzicieni din Gheorgheni care și-au conturat un stil propriu, o combinație de indie folk şi alternativ.

După tradiționalul Gulaș Party, o seară multiculturală, cu focus culinar, a fost proiectat filmul Febră în zori/ Hajnali láz (r. Péter Gárdos). Bazat pe întâmplări reale şi având ca fundal o tabără de reabilitare suedeză în toamna şi iarna lui 1945, filmul spune povestea unei iubiri născute în cele mai bizare dintre împrejurări, între doi supravieţuitori ai Holocaustului. În Ziua Maghiară a fost proiectat și Fiul lui Saul/ Son of Saul, debutul în lungmetraj al lui László Nemes, cu actorul clujean Levente Molnar în distribuție. Pelicula a primit peste 30 de nominalizări şi a câştigat 22 de premii. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes și a fost desemnat Cel mai bun film străin la Oscar și Globurile de Aur.

Printre filmele din programul Zilei Maghiare se numără și Mama și toți țăcăniții din familia noastră/ Anyám és más futóbolondok a családból, proiectat în prezența regizoarei Ibolya Fekete, Născută miercuri/ Szerdai gyerek (r. Lili Horváth), povestea unei fete abandonate care-și caută drumul, Lily Lane/ Liliom ösvény, de Benedek Fliegauf, sau Drifter, de Gábor Hörcher, istoria unui adolescent dintr-o provincie săracă, decis să renunțe la școală pentru o competiție de raliu, Most of the Souls that Live Here / Az itt élő lelkek nagy része (r. Igor Buharov, Ivan Buharov) și The Dead Poet – Seven Tales of Miklós Radnóti, șapte povești despre viața poetului maghiar Miklós Radnóti, victimă a Holocaustului.

Tot sub semnul diversității a fost proiectat și Rytmus, the Urban Dream, regia Miro Drobný, un documentar care surprinde portretul rapper-ului de origina romă Rytmus Roma, care a crescut într-o familie slovacă non-roma și care a devenit în cele din urmă o celebritate, cu vânzari de mii de albume și peste 100 de milioane de vizionări pe internet.

Programele care stau sub semnul Zilelor Diversității la TIFF au fost realizate cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015