Connect with us

Eveniment

Ziua internaţională a copilului – 1 Iunie

Published

on

Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, scrie site-ul https://www.un.org/. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei.

Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

În 2021, cu ocazia Zilei internaţionale a copilului, mai multe instituţii publice şi de cultură organizează diferite activităţi dedicate celor mici. Astfel, Palatul Parlamentului poate fi vizitat gratuit între orele 10.00-16.00, iar Senatul României organizează, în colaborare cu UNICEF, evenimentul „Senatul Copiilor” – activităţi sportive, artistice şi educative în grădina Senatului.

Tot în 1 iunie 2021, Teatrul Evreiesc de Stat prezintă, la ora 11.00, spectacolul pentru copii „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, iar la Palatul Copiilor este programat, la ora 18.00, musicalul „Păcală şi Tândală”, prezentat de Teatrul Muzical Ambasadorii.

De asemenea, la Muzeul Naţional de Istorie a României sunt organizate, de Asociaţia „Muzeul Jucăriilor”, mai multe expoziţii: „O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti”, care conţine colecţia de cutii de bomboane şi ambalaje de dulciuri fabricate în România, în perioada 1900-1990; „Copia Columnei lui Traian” şi „Tezaurul Istoric”, având ca ghid un voluntar – Alexandru Scorţar, elev în clasa a III-a (orele 13.00-16.00); expoziţia de bandă desenată academică, cu subiect istoric, care face parte din Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” (2-6 iunie).

Partida Romilor „Pro-Europa”  urează „La Mulţi Ani” tuturor copiilor!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015