Connect with us

Eveniment

Ziua Mondială a Limbii Romani – 5 noiembrie

Conform deciziei UNESCO, data de 5 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Romani

Published

on

Conform deciziei UNESCO din anul 2015, data de 5 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Romani. Iniţiativa a fost luată în scopul de a promova limba şi cultura romani şi de a recunoaşte importanţa fiecări limbi şi culturi. 

În toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de rromani, ţara cu cei mai mulţi vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943). Alte ţări unde numărul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria şi Ungaria. În termeni de procente din populaţia ţărilor, Slovacia este pe primul loc cu 4,8% populaţie vorbitoare de limbă rromani; România este pe locul 6, cu 1,2%.

Limba rromani cuprinde mai multe dialecte şi face parte din grupul limbilor indice, fiind similară cu limbi precum punjaba şi hindi.

Primele cuvinte scrise în rromani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică treisprezece expresii uzuale în limba rromani, folosindu-se de cunoştinţele superficiale ale unui informator.

În anul 1971, rromii au organizat primul Congres Mondial la Londra, acesta fiind piatra de temelie la dezvoltarea comunităţii moderne a acestora.

Unele cuvinte rromani sunt folosite ca argou în limbile cu care a venit în contact. De exemplu, în limba română: baros/barosan, a hali, mişto, a mangli, a şuti, biştari.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015